Наместо реформирано, обвинителство по мерка на Заев и Мицкоски

Словенечкиот обвинител Звонко Фишер по посета на македонските обвинителски и правосудни организации годинава ќе напише дека македонското обвинителство не знае што сака. Вели дека обвинителите вообичаено чекаат друг да одлучи за нивните должности.

 

Пишува: Горан Лефков

 

Звонко Фишер, врховен обвинител на Словенија направил обиколка на македонските правосудни институции на почетокот на 2019 година како експерт за помош на македонското обвинителство. Заклучокот од неговата посета на македонските обвинителни организации е прилично негативен.

„Збунетост, а понекогаш и песимизам, генерално незадоволство со состојбата во обвинителството, но и многу нејасни идеи како да се излезе од кризата. Сите мислат дека некој друг ќе им ги донесе промените со волшебно стапче“, се наведува во извештајот на Фишер.

Истражувачката сторија во целост е достапна тука.