Користење на обемни бази на податоци како алатки во борбата против корупцијата

Posted on 04.12.2019 11:30:00 Како што дигиталната технологија во светот се развива и станува нераскинлив дел од животот и работењето, така големите бази на податоци со коишто располагаат земјите (особено јавната администрација) стануваат клучно јавно добро за зајакнување на анти

СООПШТЕНИЕ ОД ПРЕС-КОНФЕРЕНЦИЈА И ПРОТЕСТ

Posted on 27.11.2019 15:05:00 На иницијатива на десет мрежи на граѓански организации кои заедно обединуваат околу 100 здруженија и иницијативи, денес, на 27 ноември 2019 година се одржа прес-конференција и протест пред Собранието на Р.С. Македонија. Граѓанските организации побара

Додека институциите се караат кој да го води орото, квалитетот на нафта се контролира од оние кои ја

Posted on 25.11.2019 16:52:00 Кој го контролира квалитетот на нафта: институционална тепачка за моќ врз алатката за контрола на грбот на граѓаните Се паркирате на бензинска пумпа да го наполните резервоарот на вашиот автомобил со гориво. Од звучникот на малиот екран вграден во

„Финализирање на процедурите за избор и именување“ - Реакција на Платформата на граѓански организаци

Posted on 29.10.2019 11:30:00 Во очи на изборите, намалената, или дисфункционалноста на овие тела е дополнителен ризик.

Преку отчетни институции до ефикасна борба против корупцијата: Одржана конференција за проектот „Наб

Posted on 23.09.2019 15:18:00 На конференцијата беше презентирана методологијата за набљудување на отчетноста на засегнати институции по одлуките на Државната комисија за спречување на корупцијата со цел да се истражи квалитетот на постапување по препораките на ДКСК, а со тоа да